DIY Κουζίνα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΟΥ ΑΕΡΟΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ

Όταν το μελλοντικό περιεχόμενο και τα δοχεία είναι ζεστά (για σάλτσες, μαρμελάδες, πέστο, ζεστές σαλάτες κλπ):
Γεμίζουμε τα δοχεία μέχρι το χείλος. Φροντίζουμε τα στόμια να είναι στεγνά και καθαρά, κλείνουμε τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε. Αφού κρυώσουν τα βάζα, τα βάζουμε στην κανονική τους στάση: η σάλτσα κατεβαίνοντας τραβάει το καπάκι προς τα μέσα και έτσι δημιουργείται κενό αέρος.
Άλλος τρόπος, αντί να αναποδογυρίσουμε τα βάζα, είναι να τα ανοιγοκλείσουμε γρήγορα ώστε να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα και έχει υψηλή πίεση (καθότι ζεστός), χωρίς να προλάβει να μπει φρέσκος. Θα ακούσουμε ένα χαρακτηριστικό κλακ.

Όταν το μελλοντικό περιεχόμενο είναι κρύο και δε μας πειράζει να ζεσταθεί:
γεμίζουμε τα βάζα αφήνοντας ένα – δύο δάχτυλα κενό μέχρι το χείλος. Τα κλείνουμε και τα βάζουμε στο φούρνο στους 120 για 15 λεπτά. Τα αναποδογυρίζουμε, και η συνέχεια είναι όπως στην προηγούμενη περίπτωση.

Όταν το μελλοντικό περιεχόμενο είναι κρύο, και έχει σα βάση τη ζάχαρη (για μαρμελάδες, τσάτνεϊ κ.ά.):
γεμίζουμε τα βάζα αφήνοντας ένα δάχτυλο απόσταση από το χείλος. Ρίχνουμε από πάνω οινόπνευμα, και το ανάβουμε. Στη συνέχεια κλείνουμε τα βάζα. Η φωτιά θα σβήσει εξαντλώντας το οξυγόνο, και δημιουργώντας έτσι το πολυπόθητο κενό.

Άλλοι τρόποι συντήρησης σε (αποστειρωμένα πάλι) βάζα:

Για σάλτσες, πέστο, φαγητό σε άλμη: καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο. Με τον ίδιο τρόπο συντηρούμε κονσέρβες ανοιγμένες στο ψυγείο.

Για κρύα παρασκευάσματα (πχ άλμη) – θέλει τόλμη και θάρρος: καλύπτουμε την επιφάνεια με λιωμένο κερί. Αυτό στερεοποιείται και εμποδίζει το περιεχόμενο να έρθει σε επαφή με τον αέρα (όπως και το λάδι προηγουμένως).
Πιο συνηθισμένο πάντως είναι το σφράγισμα του δοχείου με τον τρόπο αυτό. Στα βαζάκια, αφού τα έχουμε κλείσει, τυλίγουμε το στόμιο με πανί βουτηγμένο σε κερί. Στα μπουκάλια μπορούμε να στάξουμε κερί απευθείας γύρω από το πώμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *